Top 15 Examination Question And Answer On Physiology For 200 Level Science Students

0
2

1.Question:

Which cells secrete testosterone?

Answer :

Leydig cells are responsible for the production of testosterone. Leydig cells are located within connective tissue, which becomes active during puberty. Testosterone is responsible for the secondary sexual characteristics (such as voice maturation and hair growth) and also increasing sex drive.

2.Question:

The transition stage of birth is characterized by?

Answer :

The transition stage of birth, also known as the last part of active labor, can be characterized by your cervix opening from 8 to 10 centimeters, intensity and timing of contractions, and the descent of the baby in the birthing canal.

3.Question:

Why do adults have stem cells?

√ADS

#Get Email Address Database of over 10 Million US,UK,CANADA & Europe users – Click here
#For Skill Acquisition Practical Training Manuals and E-Books Click Here

 

 

Answer :

Adults have stem cells because they are needed to repair certain tissues in the body such as in the muscles, bone marrow, skin, teeth, heart, and liver, to name a few. Thus, they can develop into many different cell types and function to replace older and damaged tissues.

4.Question:

What type of muscle is found in internal organs?

Answer:

Smooth muscle, a type of involuntary muscle, is found in internal organs. It is called smooth muscle because it does not have striations the way cardiac muscle does. Your smooth muscle can contract and relax without you having to consciously think about it. This allows you to go about your day while your stomach and digestive tract digest food and your blood vessels get wider or narrower as you need them too. Smooth muscle is a vital component of your body and helps your organs perform their various functions.

READ  Third Term Commerce Examination Question for Senior Secondary School 1

5.Question:

Where do lymphocytes originate?

Answer :

Lymphocytes are formed in the marrow of your bones or the thymus gland during a process known as lymphopoiesis. They originate with progenitor cells, usual descendants of stem cells, which have the ability to form other cells but only on a limited basis. Once formed, lymphocytes don’t remain in the bone marrow or thymus gland. Instead, they use lymph vessels to travel to the spleen, lymph nodes and thymus as they do their work.

6.Question:

Which region of the kidney is the most superficial?

Answer :

The superficial region of the kidney is known as the renal cortex. When looking at a kidney organ, the renal cortex is a layer of tissue that contains tiny blood vessels, blood filters called nephrons, and collecting ducts that lead to the center region of the kidney.

7.Question:

How many bones are in the skull?

Answer :

The human skull has 22 bones in total. Of those 22 bones, 8 of them are cranial bones or bones that serve as protection of the brain, and 14 of them are facial bones or bones that make up the facial structure. The eight cranial bones of the skull are:

  • Two Parietal Bones
  • Two Temporal Bones
  • One Ethmoid Bone
  • One Frontal Bone
  • One Occipital Bone
  • One Sphenoid Bone

8.Question:

Where is the uterus located?

Answer :

The uterus is located between the fallopian tubes and the cervix. Note that the fertilized egg is dropped into the uterus. After embryonic and fetal development, the infant is birthed through the cervix.

READ  Best Tips on How to Check WAEC Results

9.Question:

What is the range of normal blood pressure and what do the two numbers represent?

Answer :

The normal range of blood pressure is considered to be 120/80. The upper number, 120, refers to the systolic pressure, and the lower number, 80 refers to the diastolic pressure.

10.Question:

What is a tailbone?

Answer:

The tailbone is the common name for the coccyx. In many animals, a series of genuine tail bones emanate from the coccyx; however, in humans, the coccyx marks the termination of the spinal column. In other words, for people, the tailbone is located at the bottom of the spine.

11.Question:

What facial bone forms the chin?

Answer :

The bone that forms the chin is called the mandible. The mandible, otherwise known as the jaw or jaw bone, is the lowest facial bone and is the only movable facial bone. It is also heralded as the strongest of the facial bones.

12.Question:

Is it possible to alter fingerprints?

Answer :

It is possible to alter fingerprints, but it is difficult to do. Scars from accidents, burns, or chemicals can remove or blot out sections of a fingerprint. Some diseases can also have the same effect. It would be very difficult to obliterate your fingerprints completely, though, and you would not be able to create new fingerprints in a different pattern.

13.Question:

Where is most digested food absorbed?

Answer :

Most digested food is absorbed in the small intestine.

14.Question:

What does ELISA stand for?

Answer :

ELISA is the acronym to shorten the full name Enzyme-Linked Immunosorbent Assays.

READ  P.H.E and BASIC TECH Examination Questions for Junior Secondary Schools

15.Question:

CPR involves stimulating which parts of the body?

Answer

CPR is an acronym that stands for cardiopulmonary resuscitation, which tells us that it stimulates the lungs (pulmonary) and the heart (cardio).

Connect with us on Social media
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://jaysciencetech.com/2018/07/physiology.html
Twitter
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply